Strona główna > biologia, medycyna, nauka > Bezpieczne GMOrzeszki?

Bezpieczne GMOrzeszki?

Listopad 30, 2006 Dodaj komentarz Go to comments

ar-peanuts.jpg

Alergia na orzeszki ziemne występuje u około 2% ludzi na świecie. Najczęściej spośród alergii pokarmowych wywołuje wstrząs anafilaktyczny. Choć w orzeszkach wykryto ponad 20 alergenów, najczęściej uczulają Ara h1, Ara h2 i Ara h3 – białka, które służą jako materiały zapasowe dla rozwijającego się zarodka rośliny. Ara h1 i Ara h2 są rozpoznawane przez przeciwciała 70 – 90% pacjentów z alergią na orzeszki, a Ara h3 przez około 50%. Trwają prace nad szczepionką ale na razie jedynym sposobem na tę alergię jest unikanie kontaktu z alergenem.

Tymczasem w Plant Science można przeczytać, że odkryto jeszcze jedno białko z tej rodziny. Ara h3-im różni się nieco od swoich krewniaków. Jeden jego koniec jest całkiem inny, a pewnych elementów nie ma w ogóle, między innymi jednego z miejsc (epitopów), do którego wiążą się przeciwciała IgE alergików. Na podstawie sekwencji stwierdzono, że przyjmuje inną strukturę w przestrzeni. Naukowcy sprawdzili więc, czy białko to jest rozpoznawane przez przeciwciała z surowicy alergików. I te same przeciwciała, które rozpoznawały pozostałe alergeny Ara h, nie wiązały się z Ara h3-im.

Autorzy pracy mają nadzieję, że jeśli testy na większej grupie pacjentów potwierdzą, że „Ara h3-im jest słabszym alergenem niż pozostałe białka z rodziny Ara h3, badania te mogą dostarczyć informacji potrzebnej do stworzenia hipoalergicznego orzeszka ziemnego przez wyciszenie głównych alergenów i selekcję białek o mniejszej alergenności przez hodowlę mutantów i/lub inżynierię genetyczną„. Pytanie tylko, czy będą chętni, żeby jeść nieuczulające ale zmodyfikowane genetycznie orzeszki.

Kategorie:biologia, medycyna, nauka Tags: ,
  1. Listopad 30, 2006 o 6:05 pm

    co z tego, ze chlopaki tak sie mecza, jak GMO jest zakazane?

  2. Listopad 30, 2006 o 9:21 pm

    Nie na całym świecie i nie wszystkie GMO są zakazane. W USA takie orzeszki miałyby chyba większą szansę, niż w UE.

  3. Listopad 30, 2006 o 9:35 pm

    chodzilo mi o eu, jednak to jeden z najwiekszych rynkow

  4. Grudzień 5, 2006 o 10:26 pm

    Jeżeli te orzeszki nie różniłby się w smaku od zwykłych, to czemu nie.
    BTW może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tym zabranianiem modyfikacji genetycznych? Przecież ludzkość robi to od momentu rozpoczęcia uprawy roślin…

  5. Grudzień 6, 2006 o 3:36 pm

    Bez przesady, raczej selekcjonuje, jak się jakaś fajna mutacja przytrafi. Modyfikacje genetyczne pozwalają projektować i wprowadzać te zmiany bez zdawania się na szczęśliwy traf.
    EU zresztą nie zabrania GMO tak całkiem, a dopuszczony do obrotu w jednym kraju teoretycznie traktuje się jako dopuszczony w całym EU, choć każdy kraj ma też własne regulacje i się buntuje.
    Niedopuszczanie GMO wiąże się chyba z niechęcią społeczeństwa i z lękiem, czy badania przeprowadzane na GMO wyłapują wszystkie potencjalne niebezpieczeństwa. No i oczywiście chodzi o pieniądze – czyli jak to wpłynie na rolników. Część z tej niechęci społeczeństwa pewnie bierze się z braku wiedzy i z wewnętrznego „fuj”,
    Całkiem fajną stroną na temat GMO w Unii (finansowaną z 6 Programu Ramowego, tworzoną przez dziennikarzy naukowych) jest http://www.gmo-compass.org/ Mają tam dyskusje o wadach i zaletach, doniesienia o efektach GMO, nawet animację o tym, jak wygląda proces akceptowania GMO w EU.

  6. Wrzesień 12, 2008 o 10:56 pm

    Ja zjem. Z dużą chęcią. A gdyby wyprodukowali takie laskowe, to z jeszcze większą. Od neolitu modyfikujemy wszystko dookoła genetycznie (tylko innymi metodami), co już zresztą zostało tu zauważone, więc ja jestem za – zwłaszcza że teraz możemy to znacznie lepiej kontrolować. A o tym, że GMO może dla alergików oznaczać zjedzenie czegoś, czego dotychczas nie mogli się tknąć, powinno się pisać jak najwięcej.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: