Strona główna > biologia, ewolucja, nauka > Czym się różnią drożdże?

Czym się różnią drożdże?

Sierpień 10, 2007 Dodaj komentarz Go to comments

W Science pojawiła się praca, która dorzuca kolejną cegiełkę do naszej wiedzy na temat tego, czym różnią się między sobą blisko spokrewnione gatunki. Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić, czym się różnią różne gatunki drożdży, wybierając do tego Saccharomyces cerevisiae, S. mikatae oraz S. bayanus. Zajęli się genami Ste12 i Tec1, które kodują czynniki transkrypcyjne zaangażowane w regulację ekspresji genów zaangażowanych w koniugację i w powstawanie pseudostrzępek. Jednak tym razem nie szukali międzygatunkowych różnic między nimi, tylko między elementami genomu, do których wiążą się te białka w warunkach skłaniających drożdże do tworzenia pseudostrzępek. Porównali tylko te elementy, które znajdują się w rejonach występujących we wszystkich badanych gatunkach, i podzielili je na trzy grupy – takie, do których badany czynnik transkrypcyjny wiąże się we wszystkich trzech gatunkach, takie, do których wiąże się w dwóch gatunkach, i takie, gdzie wiązanie obserwowano tylko w jednym gatunku.

Okazało się, że spośród 221 elementów wiązanych przez Ste12 i 255 elementów wiązanych przez Tec1 tylko 20% było konserwowanymi miejscami wiązania we wszystkich trzech gatunkach. Kiedy porówna się sekwencje nukleotydową tych elementów, można zauważyć kilka ciekawych rzeczy. Jeśli chodzi o elementy, które wiązały czynniki transkrypcyjne u wszystkich trzech gatunków, to przeważająca większość sekwencji wiążących Tec1 charakteryzowała się wystąpieniem we wszystkich gatunkach konserwowanego motywu wiążącego to białko, natomiast dla Ste12 większość takich elementów przynajmniej w jednym gatunku nie zawierala takiego motywu. Natomiast spojrzenie na sekwencje, które nie we wszystkich badanych gatunkach wiążą te czynniki transkrypcyjne pozwoliło na stwierdzenie, że oczywiście w niektórych przypadkach brak wiązania czynnika transkrypcyjnego występuje równocześnie ze zmianą sekwencji, ale w innych czynnik transkrypcyjny w danym gatunku nie wiąże się z tym elementem, mimo, że jego sekwencja pozostała bez zmian. Oczywiście może to oznaczać, że dany czynnik transkrypcyjny wiąże się tam kiedy indziej lub w innych warunkach, ale to i tak zmiana w regulacji.

Ta praca to kolejny argument za tym, że różnice między gatunkami – nawet tak blisko ze sobą spokrewnionymi, jak te trzy – biorą się przede wszystkim ze zmian w regulacji ekspresji genów, a nie z różnic w sekwencji białek, które budują poszczególne organizmy.

 

Kategorie:biologia, ewolucja, nauka
  1. Wrzesień 18, 2007 o 11:16 am

    Chciałem zauważyć,że ten artykuł mówi o drożdżach nie ziębach! Poza tym na
    podstawie tych badań nad drożdżami nigdzie nie udowodniono,że te różnice w
    sekwencjach czynników transkrypcyjnych u tych gatunków drożdzy w genach
    ortologicznych powstały poprzez jakieś mutacje. Równie dobrze te drożdże mogły
    mieć osobną genezę, lub różnice mogły powstać w inny sposób (np. podczas nie
    zbadanego do końca procesu koniugacji).

  1. Sierpień 14, 2007 o 1:41 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: